Turchefshistoria

I början av 1980-talet reste jag upp till Riksgränsen i Lappland för att arbeta som skidlärare. Det var lite av en dröm som gick i uppfyllelse. Att få arbeta mitt ute i vildmarken. På den tiden fanns ju ingen bilväg till Riksgränsen. Så jag kom dit med Lapplandspilen, Narvik stod det på blåa skyltar på vagnsdörrarna.

Riksgränsen är ju en av de snörikaste platserna i landet. Det blev många underbara åk i lössnön på berget. Efter någon månads arbete i skidskolan bröt färdledaren armen. Problem! Men då sträckte jag upp armen. Och vips var man ute på det riktiga fjället. Utan någon egentlig utbildning eller större färdledarerfarenhet. Men med ett brinnande intresse och med hjälp av erfarna gäster lärde jag mig ganska snabbt att hitta upp på de bästa topparna på ett säkert sätt. För att höja statusen på turarrangemangen började jag underteckna mina meddelanden till gästerna med turchefen. Det fungerade bra och trots den pågående Stenmarksyran var det många som övergav pisterna för en tur ut med chefen på det “riktiga” fjället.

Och nu, drygt 30 år senare finns det ett företag som heter turchefen! Fortfarande samma passion för fjäll och skidåkning men kanske med lite mer kunskap och erfarenhet i bagaget.

Nordalsbranten, Riksgränsen, 5 maj 1981

Blåisen, Norge, 22 maj, 1984, kl 23.20. Underbar dags/natttur från Riksgränsen

Naevertind, Riksgränsen, 1 maj 1982Go to the top of the page